EMO CAPODILISTA/

WŁOCHY - AZIENDA AGRICOLA CONTE EMO CAPODILISTA


PINOT BIANCO Colli Euganei D.O.C.

Na temat Pinot Bianco eksperci wina dyskutowali przez wiele lat. Podobnie jak Pinot Grigio, wywodzi się z winogron Pinot Nero.

KOLOR:
żółty słomkowy z zielonkawymi refleksami.

AROMAT:
kwiatowy z delikatną nutą skórki chleba.

SMAK:
pełny, świeży i lekki.

SUGESTIA PODANIA
To wino poleca się do przystawek z owoców morza, risotto, pierwszych dań i białych mięs.


PIÙCHEBELLO Bianco I.G.T. DELLE VENEZIE

Z aromatycznych winogron „Piùchebello” to starożytna nazwa rodziny, która jest obecnie ponownie stosowana, z winogron Moscato, bardzo eleganckie i wyrafinowane. Niskoalkoholowe. Ze wczesnych zbiorów.

NAGRODY:
SLOW WINE GUIDE 2015 – Vino quotidiano – Vintage 2013

KOLOR:
żółty słomkowy z zielonkawymi refleksami.

AROMAT:
owocowy z wyrazistą nutą owoców cytrusowych.

SMAK:
pełny, zrównoważony, bardzo trwały.

SUGESTIA PODANIA
Wino bardzo polecane jako aperitif, z daniami z makaronu, do warzyw podawanych jako pierwsze danie, do risotto i szparagów, do białych mięs.


CÀ EMO Rosso Colli Euganei D.O.C.

W Emo Capodilista to winno produkuje się poprzez zmieszanie Merlota i Cabernet, tradycyjnie dojrzewa w małych beczkach. Merlot 60% - Cabernet 40% GODIMONDO Cabernet Franc I.G.T. Veneto Godimondo był legendarnym pseudonim Sigismonda Capodilista, który kochał wino i żył pełnią życia, mieszkał w Villa Emo Capodilista w La Montecchia. Wyselekcjonowane Carmenère „progetto recupero” jest produkowane w ograniczonej ilości.

NAGRODY:
SLOW WINE GUIDE 2014 – Vino quotidiano – Vintage 2012

KOLOR:
jasny, czerwony rubinowy.

AROMAT:
wyrafinowany, powolny, owocowy, przyjemnie winny, z podpowiedzią morwy, jagód i przypraw.

SMAK:
szczególnie silny, pełny i przystępny.

SUGESTIA PODANIA
Wino czerwone, typowe dla Veneto, idealne do każdego posiłku. Serwowane schłodzone stanowi dobry dodatek do ryb, ale podane do drugich dań mięsnych, pokazuje swoje najlepsze cechy.


MERLOT Colli Euganei D.O.C.

To najbardziej ulubione i najczęściej pijane wino przez Wenecjan, jeszcze zanim zyskało międzynarodową sławę.

NAGRODY:
SLOW WINE GUIDE 2014 – Vino quotidiano – Vintage 2012

KOLOR:
pełny, rubinowy.

AROMAT:
bardzo energiczny i wyrafinowany, z nutą czerwonych jagód i wiśni.

SMAK:
jego wyrafinowana struktura jest jedwabiście gładka.

SUGESTIA PODANIA
Wspaniały dodatek do drugich dań mięsnych. Doskonałe do dań z drobiu.


FORZATÈ Raboso I.G.T. Veneto Vendemmia Tardiva

Raboso jest jedną z najbardziej tradycyjnych winorośli, pochodzi z regionu Veneto. Nazwa „Forzatè” została nadana ku pamięci błogosławionemu Giordano Forzatè, przodka rodziny Capodilista, przyjaciela św. Antoniego z Padwy, któremu poświęcona jest kapliczka u stóp winnicy. Winogrona Raboso są zbierane w listopadzie i na krótko pozostawione do wyschnięcia. Wyselekcjonowane „Ancient Manner” produkowane jest w ograniczonej ilości.

NAGRODY:
SLOW WINE GUIDE 2014 – Vino quotidiano – Vintage 2012

KOLOR:
pełny, rubinowy.

AROMAT:
silna mieszanka przypraw i wiśni marascha.

SMAK:
zdecydowany charakter, pełny, dobra harmonia między aromatem i smakiem z wyrafinowanym wyrażaniem Raboso.

SUGESTIA PODANIA
Najlepiej smakuje z sosem i Ragù, z dziczyzną, duszonymi mięsami, pieczenią i serami.


VILLA CAPODILISTA Rosso Colli Euganei D.O.C.

Pojedyncza winnica, zanurzona w tradycji, leży w samym sercu La Montecchia. Wybrana winnica znajduje się na wzgórzu, od południa, jest otoczona żywopłotem, który ciągnie się wzdłuż wszystkich czterech stron jako „clos”. Skały trachitowe i pochodzenia wulkanicznego pozwoliły stworzyć unikalny smak wina. Wino było nazywane "Rosso Montecchia" w roczniakch '95, '96 i '97'. Dojrzewa w beczkach. Merlot 60% - Cabernet 33% - Raboso 7%

NAGRODY:
VINO DELL'ECCELLENZA - I VINI D'ITALIA 2014 - Vintage 2010

VINO DELL'ECCELLENZA - I VINI D'ITALIA 2013 - Vintage 2009

VINO DELL'ECCELLENZA - I VINI D'ITALIA 2012 - Vintage 2008

KOLOR:
pełny, rubinowy.

AROMAT:
bardzo energiczny, ciągnący się, z nutą przypraw i czerwonych owoców.

SMAK:
kompletny i wyrafinowany, ciepły i mocny.

SUGESTIA PODANIA
To wino jest doskonałym dodatkiem do pieczeni i duszonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.


TURCA Vino Rosso da Tavola

Szczególną uwagę poświęca się starożytnym winoroślom w regionie Veneto, takim jak „Turca-Turchetta”, produkowanych w ograniczonej ilości. Ta odmiana została przedstawiona na fresku przez Alessandro Varotari, znajdującym się w winnicy Villa Emo Capodilista.

KOLOR:
czerwony.

AROMAT:
pieprzowy i aromat czerwonych owoców.

SMAK:
elegancki i świeży smak z finałem mineralnym, pełny, aromatyczny.

SUGESTIA PODANIA
Świeże dania, pieczona wołowina i carpaccio lub miękkie sery.


PRIMO VOLO Vino Rosso da Tavola

Wino stworzone przez trzech przyjaciół Giordano Emo Capodilista, Andrea Faccio i Sergio Zingarelli, którzy połączyli trzy szczepy winogron z różnych regionów Włoch (Veneto – Merlot, Piemot – Barbera i Toskania - Sangiovese)

KOLOR:
głęboki, intensywny czerwony rubin z fioletowymi refleksami.

AROMAT:
okrągły, intensywny i delikatny, ogromny i zróżnicowany. Na początku bogaty w nuty dojrzałych malin, następnie balsamiczny i wiśniowy.

SMAK:
w pełni wyraża elegancki zapach Merlota, a także gładką i jedwabistą strukturę Barbera, ewoluując poprzez długą chwilę złożonych doznań, od śliwki do owoców malin, kończąc na balsamicznych i pikantnych zapachach Sangiovese. Na finiszu, pełne i obfite, kończy się z nutami migdałów i orzechów laskowych. Eleganckie taniny dają trwały smak. Technika produkcji: PrimoVolo uzyskuje się z najlepszych winogron Merlota, Barbera i Sangiovese, uprawianych w winnicach poszczególnych producentów wina. Starzenie odbywa się oddzielnie w małych beczkach z francuskiego dębu, dłużej niż rok. Oczyszczenie trwa przez kilka miesięcy w ciemnych piwnicach, a butelki leżą aż do momentu, gdy wino doskonale dojrzeje.

SUGESTIA PODANIA
Primo Volo jest najlepsze do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i dobrze przyprawionych serów. W trakcie picia uwalnia swoją pełną i złożoną strukturę, intensywność i elegancję.


IRENÈO Cabernet Sauvignon Colli Euganei D.O.C.

Jest pojedynczą winoroślą w winnicy, nazwa pochodzi ze starożytnej greki i oznacza pokój. Produkowane z najlepszych winogron Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenere uprawianych w Monte Castello-Baone, przy pomocy produktów, które szanują środowisko naturalne. Dojrzewa w małych beczkach.

NAGRODY:
3 Bicchieri, Guida Vini d’Italia 2016 – Vintage 2012

3 Bicchieri, Guida Vini d’Italia 2012 – Vintage 2008

3 Bicchieri, Guida Vini d’Italia 2012 – Vintage 2007

VINO DELL’ECCELLENZA – I VINI D’ITALIA 2011 – Vintage 2007

KOLOR:
intensywny rubinowy.

AROMAT:
kuszące aromaty jeżyny połączone z przyprawami, aromatyczne doznania, które harmonijnie rozgrywają się na podniebieniu.

SMAK:
pełny z długim wykończeniem i elegancką, zwartą strukturą.

SUGESTIA PODANIA
Polędwica wołowa, dziczyzna, dojrzałe / ostre sery.


BAÒN Rosso I.G.T. Veneto

Baon to starowenecka nazwa Baone, obszaru, na którym znajdują się winnice. Baon produkowany jest tylko w wybranych latach. Cabernet 60% - Merlot 40%

KOLOR:
intensywny czerwony.

AROMAT:
niedostępny dla nosa bogaty i intensywny aromat ciemnych owoców, śliwki oraz borówki, połączony z zapachem czarnego pieprzu i czarnej porzeczki.

SMAK:
na podniebieniu skoncentrowany, z bogatymi taninami, na finiszu słodki i aromatyczny.

SUGESTIA PODANIA
Do wyszukanych dań mięsnych, dziczyzny, dojrzałe / ostre sery.


DONNA DARIA Fior d’Arancio Passito Colli Euganei D.O.C.

Donna Daria była córką hrabiego Alberto da Baone, który przeniósł uprawy winorośli z powrotem na Wzgórza Euganejskie w okresie Średniowiecza. Produkowane z najlepszych winogron uprawianych w Monte Castello - Baone – przy pomocy produktów, które szanują środowisko naturalne.

NAGRODY:
3 Bicchieri, Guida Vini d’Italia 2009 – Vintage 2006

VINO DELL’ECCELLENZA – I VINI D’ITALIA 2016 – Vintage 2013

VINO DELL’ECCELLENZA – I VINI D’ITALIA 2012 – Vintage 2009

KOLOR:
złoto-żółte

AROMAT:
bardzo energiczne z nutami mandarynki, szałwii i rozmarynu

SMAK:
wyrafinowane, z nutą owoców cytrusowych.

SUGESTIA PODANIA
Doskonale pasuje do serów, wątróbki z gęsi i kaczki, z ciastami ze śmietaną i owocami, czy ciasteczkami. Wspaniale smakuje schłodzone.


FIOR D’ARANCIO Spumante Colli Euganei D.O.C.G.

Nazwa Fior d Arancio pochodzi od łagodnej nuty owoców cytrusowych, jest znakiem rozpoznawczym tego żółtego Moscato, co jest typowe dla gleby wulkanicznej Wzgórz Euganejskich. Musujące wino, harmonijne, eleganckie i świeże, z małą zawartością. Martinotti Method.

KOLOR:
jasnożółty, z niuansami zieleni.

AROMAT:
intensywny aromat z nutą pomarańczy i cytryn.

SMAK:
delikatny i aksamitny perlage, słodki, harmonijny i trwały.

SUGESTIA PODANIA
To wino jest doskonałym dodatkiem do ciast owocowych i ciasteczek. Idealne jako aperitif.


FIOR D’ARANCIO Acinidoro Bianco IGT Veneto Passito

Acinidoro jest produkowane z winogron Moscato Giallo, uprawianych na typowej wulkanicznej glebie Wzgórz Euganejskich, zawiera nuty świeżych owoców cytrusowych (mandarynka, różowy grejpfrut) i kwiatów pomarańczy.

KOLOR:
intensywny żółty ze złotymi refleksami.

AROMAT:
bardzo bogaty. Silny zapach kwiatów pomarańczy typowych dla Moscato Giallo, ze stanowczą nutą owoców cytrusowych.

SMAK:
słodki, owocowy i wyważony, świeży i słodki.

SUGESTIA PODANIA
Wino jest doskonałym dodatkiem do gęsiej wątróbki, pasztetów, do dojrzałych i pikantnych serów. Polecane dla ciasteczek, doskonale smakuje schłodzone.


GRAPPA DI LISTA Euganean Hills grappa

Winnica Conte Emo Capodilista może zaoferować doskonałą grappa Euganean Hills. Najlepiej smakuje w temperaturze pomiędzy 9 a 13 C. Ten wspaniały klejnot serwowany jest na koniec lunchu lub kolacji.

KOLOR:
intensywny żółty ze złotymi refleksami.


VILLA RITA Olio Extra Vergine di Oliva

Hrabia Giordano Emo Capodilista ma także inną wielką pasję: extra virgin oliwę z oliwek. W swojej posiadłości posiada około 300 drzew oliwnych, każde starannie sadzone w Mount Castello w Baone, blisko Este. Jedno z najstarszych drzew oliwnych ma 450 lat, to odmiana zwana favarol.

KOLOR:
intensywny żółty, z zielonymi refleksami

AROMAT/SMAK:
przyjemny i czysty zapach, przypominający świeżo wytłoczony olej. Oferuje paletę śmiałych smaków, gdzie lekko cierpki smak łączy się z zapachem świeżo skoszonej trawy. Posmak czysty, ale jednocześnie długotrwały. Ten owoc natury od Colli Euganei można uważać za wspaniałą oliwę extra virgin z Włoch. Tłoczenie na zimno.