CANTINE di MARZO/

WŁOCHY - CANTINE di MARZO


FRANCISCUS GRECO di TUFO DOCG

Tak jak Greco di Tufo określa początek winnicy, tak samo winnica określa początek Greco di Tufo. Od czterech wieków Cantine di Marzo produkuje najlepsze winogrona z najwłaściwszym „terroir”.

ODMIANA:
100% Greco

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winnice usytuowane są w Tufo, blisko wsi San Paolo i Santa Lucia oraz w Viturine blisko wsi Santa Paolina. Uprawy położone są od strony południowej, na wysokości 350-500 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Guyot

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
od 5 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie od połowy października do początku listopada

TECHNIKA WINIFIKACJI:
tylko pierwszy etap fermentacji,, fermentacja alkoholowo-jabłkowa w beczkach ze stali nierdzewnej, dekantacja poprzez zimne i bardzo delikatne filtrowanie.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
8000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Wino o intensywniej żółto-słomkowej barwie. Bukiet otwiera się nutami moreli i brzoskwini, by po chwili odsłonić woń jabłek i cytrusów, migdałów i szałwii. W smaku pełne, dobrze zrównoważone, mineralne i długie, o doskonałej kwasowości, nasycone, z długo pozostającym aromatem dojrzałych owoców. Charakterystyczny posmak gorzkich migdałów na finiszu. Temperatura serwowania: 10-12° C

SUGESTIE KULINARNE:
świeżość i słoność powodują, że doskonale pasuje do tłustych ryb takich jak np. łosoś. Idealne do potraw z czosnkiem, owoców morza i grillowanych ryb. Greco di Tufo jest idealne jako aperitif, w połączeniu ze smażonymi przystawkami.


DONATUS FIANO di AVELLINO DOCG

Wino reprezentuje pragnienie zadowolenia różnych podniebień. Jest to kwiatowe wino, które wyraża bogactwo „terroir” Lapio. Mówi się o nim „kwiatowy wyraz naszej miłości dla naszego społeczeństwa”.

ODMIANA:
100% Fiano

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winnice usytuowane są w regionie Lapio. Uprawy położone są od strony południowo-zachodniej, na wysokości 550 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Guyot

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w październiku

TECHNIKA WIFINIKACJI:
tylko pierwszy etap fermentacji, w beczkach stalowych, dekantacja poprzez zimne i delikatne filtrowanie.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
6000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Wino jasno żółte z zielonymi refleksami. Paleta aromatów zaczyna się charakterystycznym nutami śródziemnomorskich dzikich kwiatów i eukaliptusa, zmieniających się w gruszkę i egzotyczne owoce. W ustach, początkowy smak limonki, ustępuje kwiatowemu charakterowi wina. Aromat białych kwiatów osiada wokół podniebienia z aromatycznym wybuchem i uczuciem świeżości. Temperatura serwowania: 10-12° C

SUGESTIE KULINARNE:
To wino wspaniale łączy się z lekkimi daniami z białego mięsa w sosie, pasuje do większości neapolitańskich potraw, zawierających smażone warzywa i ryby. Jego kwiatowy charakter sprawia, że ​​jest doskonałe do deserów, zwłaszcza do śródziemnomorskich i orientalnych ciastek. Idealne jako aperitif.


IRPINIA AGLIANICO DOC

Cantine di Marzo produkuje to czerwone wino, tak długo jak Greco di Tufo, odzwierciedla ono inny aspekt „terroir”, bogate i nasycone wino, w pełni szanuje tradycję winnicy.

ODMIANA:
100% Aglianico

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winnice usytuowane są na obszarze Tufo, w regionie Santa Lucia. Uprawy położone są od strony południowo-zachodniej, na wysokości 300 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Guyot

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
20 do 30 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w ostatnich 10 dniach października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
tylko pierwszy etap fermentacji, w beczkach stalowych, bardzo ograniczone wykorzystanie dębu.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
6000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
12,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Wino ma intensywny czerwony kolor z refleksami granatu, który przechodzi w kolor rubinowy podczas pierwszego roku w butelce. W nosie charakteryzuje się bukietem czarnych owoców, a następnie pikantnymi nutami z wyraźną taniną . W ustach pikantne odczucie podkreślone jest nutą lukrecji. Dobrze wyważona kwasowość pozostawia uczucie świeżości i czystości w ustach. Temperatura serwowania: 16-18° C

SUGESTIE KULINARNE:
Doskonałe do dojrzałych serów i wyszukanych potraw w sosach. W regionie, z którego pochodzi podawane jest do grillowanych mięs i grzybów, a także do prosciutto i lokalnych odmian salami.


ALBERTUS TAURASI DOCG

ODMIANA:
100% Aglianico

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Montemarano. Uprawy położone są od strony południowej, na wysokości od 350 do 450 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Spurred Cordon

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3500 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
10 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w ostatnich 10 dniach października, na początku listopada

TECHNIKA WIFINIKACJI:
tylko pierwszy etap fermentacji, w beczkach ze stali nierdzewnej, 1 rok dojrzewania w 225 litrowych beczkach z dębu francuskiego.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
2000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml i 1500 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Główną cechą tego wina jest jego finezja, nie ma typowego nasysenia dla Taurasi. Wino o intensywnym rubinowym kolorze, na początku silnie wyczuwalne przyprawy i lukrecja, które później ustępują aromatowi śliwek i czarnej wiśni. W ustach intensywna świeżość połączona z bardzo delikatnymi taninami. Ma bardzo długi posmak z finałem czeremchy i eukaliptusa. Dąb pozostaje bardzo dyskretny i przyczynia się delikatnie do naturalnego smaku wina. Temperatura serwowania: 18° C do 20° C

SUGESTIE KULINARNE:
To wino doskonałe do dziczyzny i dojrzałych serów, jak również do potraw w sosie. W Irpinii jest często serwowane z pieczonymi mięsami i grzybami, również z lokalnym rodzajami salami i szynki.


ANNI VENTI GRECO DI TUFO SPUMANTE METODO CLASSICO EXTRA BRUT DOCG

Na początku XX wieku winnica Di Marzo sprzedawała duże ilości wina do Francji, która wciąż zmagała się z zarazą Phylloxera (Filoksera winiec – mszyca), która zniszczyła większość winorośli. Kontakty z francuskimi wytwórcami wina podsunęły pomysł stworzenia wytrawnego wina musującego z odmiany Greco, która miała wszelkie potrzebne do tego właściwości. W 1926 roku pierwsza butelka musującego Greco di Tufo opuściła winnicę Di Marzo.

ODMIANA:
100% Greco

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Serrone Santa Lucia w okolicy Tufo, położone od strony północnej, na wysokości od 350 do 500 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Spurred Cordon

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3300 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
5 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
około 40 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie pod koniec października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
fermentacja alkoholowa i jabłkowo-mlekowa w beczkach ze stali nierdzewnej, metoda tradycyjna, 36 miesięcy w butelkach do usunięcia osadu

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
6000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Złoty kolor z drobnymi i długotrwałymi bąbelkami. W nosie bukiet z nutami suszonych owoców, orzechów i migdałów. Wino jest wyraziste dla podniebienia i można w nim wyczuć wszystkie charakterystyczne aromaty dla odmiany Greco. Na finiszu wyczuwalne nuty gorzkiej pomarańczy i migdałów. Temperatura serwowania: 8-10 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
To wino musujące jest szczególnie przyjemne jako aperitif. Ma wystarczającą strukturę, która pasuje do wyszukanych potraw z ryb i białych mięs.


SOMNIUM SCIPIONIS SELEZIONE GRECO DI TUFO DOCG

To wino odzwierciedla historię winnicy. Jest owocem najlepszych winorośli oraz wynikiem bardzo klasycznej winifikacji. Jest dostępne w sprzedaży 18 miesięcy po zbiorach. Greco di Tufo DOCG

ODMIANA:
100% Greco

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Ziemie mają południową ekspozycję i są położone na wysokości 350-500 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Guyot

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
20 do 30 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w skrzynkach, pod koniec października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
tylko pierwszy etap fermentacji, fermentacja alkoholowa i jabłkowo-mlekowa w beczkach ze stali nierdzewnej, rafinowanie osadu. Klarowanie poprzez zimne i bardzo delikatne filtrowanie. Dojrzewanie 12 miesięcy w butelce.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
2000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml i 1500 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Słoneczno-żółta barwa ze złotymi refleksami. Ma bardzo klasyczny styl z wyraźną kwasowością i pewnym zasoleniem. W nosie bardzo wyczuwalne nuty słone i mineralne, które wyrażają się poprzez nuty krzemienia. W ustach na początku uderza jego świeżość podtrzymywana przez kwasowość. Mineralność łączy się z nutami cytrusów, utrzymuje się bardzo długo i podkreśla ją posmak migdałowy. Gdy dojrzeje, mineralność staje się dominująca. Jest to idealne białe wino, które można długo przechowywać. Temperatura serwowania 10-12 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
Somnium Scipioni jest wynikiem winifikacji winogron z dwóch winnic ze szczególną ekspozycją. Pierwsza nazywa Vigna Stretta (Narrow Vineyard) i znajduje się w pobliżu wsi San Paolo. Druga to część głównej winnicy w pobliżu miejscowości Santa Lucia zwana Serrone. Jako nasycone białe wino, Somnium Scipioni pasuje do mocnych potraw jak dojrzałe sery, białe mięsa, a nawet salami. Prowokuje wydzielanie śliny, pozostawia przyjemne uczucie czystości w ustach, nawet z tłustymi daniami. Jest idealne do ryb w sosie, potraw z czosnkiem lub jako aperitif przed kolacją.


GRECO di TUFO DOCG

Tak jak Greco di Tufo określa początek winnicy, tak samo winnica określa początek Greco di Tufo. Od czterech wieków Cantine di Marzo produkuje najlepsze winogrona z najwłaściwszym „terroir”.

ODMIANA:
100% Greco

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
ZWinnice usytuowane są w Tufo, blisko wsi San Paolo i Santa Lucia oraz w Viturine blisko wsi Santa Paolina. Uprawy położone są od strony południowej, na wysokości 350-500 m n.p.m., na glebie glinianej i wapiennej.

FORMA PROWADZENIA WINOROŚLI:
Guyot

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
od 5 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
około 50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w skrzynkach, pod koniec października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
podczas fermentacji musi być lekko dociskane, fermentacja alkoholowo-jabłkowa w beczkach ze stali nierdzewnej, rafinowanie osadu, dekantacja poprzez zimne i delikatne filtrowanie.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
120 000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
12,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
słoneczno-żółta barwa ze złotymi refleksami. W nosie przewaga krzemienia z nutami kwiatu pomarańczy i dzikich kwiatów śródziemnomorskich, które ewoluują w bardziej owocowe nuty, z bardzo dyskretnym śladem eukaliptusa. W ustach, najpierw uderza jego świeżość, podtrzymywana przez kwasowość, która podkreśla jego strukturę. Znaczna mineralność podtrzymuje dominujące nuty cytrusów. Utrzymuje przyjemny i delikatny aromat migdałów i orzechów. Gdy jest nieco starsze, mineralność staje się dominująca. Temperatura serwowania 10-12 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
świeżość i słona natura powoduje, że jest idealne do tłustych ryb takich jak łosoś. Jego trwała kwasowość pozostawia usta czyste i świeże. Idealne do potraw z czosnkiem, z owoców morza i ryb z grilla. To Greco di Tufo jest również idealne jako aperitif w połaczeniu ze smażonymi przystawkami.


FIANO di AVELLINO DOCG

Wino reprezentuje pragnienie zadowolenia różnych podniebień. Jest to kwiatowe wino, które wyraża bogactwo „terroir” Lapio. Mówi się o nim „kwiatowy wyraz naszej miłości dla naszego społeczeństwa”.

ODMIANA:
100% Fiano

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winnice usytuowane są w regionie Lapio, położone od strony południowo-zachodniej, na wysokości 550 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
10 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w połowie października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
podczas fermentacji musi być lekko dociskane, fermentacja alkoholowo-jabłkowa w beczkach ze stali nierdzewnej, rafinowanie osadu, dekantacja poprzez zimne i delikatne filtrowanie.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
15 000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
12,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Wino o barwie jasnożółtej z lekkimi zielonymi refleksami. W nosie aromaty zaczynające się charakterystyczną nutą gruszki, która przechodzi w banany i owoce egzotyczne. Na finiszu bukiet białych kwiatów jaśminu i lilii. W ustach początkowy smak migdałów ustępuje kwiatowemu charakterowi tego wina. Aromat białych kwiatów osiada wokół podniebienia pozostawiając uczucie świeżości i smaku limonki z nutami dzikich kwiatów. Temperatura serwowania 10-12 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
To wino wspaniale pasuje do lekkich dań z białego mięsa w sosie, do większości neapolitańskich potraw, zawierających smażone warzywa i ryby. Jego kwiatowy charakter sprawia, że jest doskonałe do deserów, zwłaszcza do śródziemnomorskich i orientalnych ciastek. Idealne jako aperitif.


IRPINIA AGLIANICO DOC

Cantine di Marzo produkuje to czerwone wino, tak długo jak Greco di Tufo, odzwierciedla ono inny aspekt „terroir”, bogate i nasycone wino, w pełni szanuje tradycję winnicy.

ODMIANA:
100% Aglianico

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winnice usytuowane są na obszarze Tufo, w regionie Santa Lucia. Uprawy położone są od strony południowo-zachodniej, na wysokości 300 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
20 do 30 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w ostatnich 10 dniach października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
podczas fermentacji musi być lekko dociskane, fermentacja alkoholowo-jabłkowa w stalowych beczkach, bardzo ograniczone wykorzystanie dębu.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
15 000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
12,5%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Wino ma intensywną rubinową barwę z refleksami. W nosie pierwsze wrażenie czarnych owoców. Taniny tworzą nasyconą strukturę. W ustach pikantne odczucie podkreślone jest nutą lukrecji. Dobrze wyważona kwasowość pozostawia uczucie świeżości i czystości w ustach. Temperatura serwowania 16-18 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
Doskonałe do dojrzałych serów i wyszukanych potraw w sosach. W regionie, z którego pochodzi podawane jest do grillowanych mięs i grzybów, a także do prosciutto i lokalnych odmian salami.


TUFANIELLO VINO SPUMANTE DRY

To wino musujące jest słodszą odmianą dla osób, które preferują słodsze, bardziej aromatyczne wina.

ODMIANA:
Greco 99%, 1% Moscato

LOKALIZACJA WINOROŚLI:
Winogrona pochodzą z rodziny winorośli zwanych Serrone. Są to wybrane winorośle, które dają kwasowość szczególnie odpowiednią dla win musujących. Ziemie mają północną ekspozycję i znajdują się na wysokości 300-350 m n.p.m., gleba gliniasta i wapienna.

GĘSTOŚĆ SADZENIA:
3000 winorośli na hektar

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:
5 do 20 lat

WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR:
około 50 hektolitrów

ZBIORY:
ręcznie w skrzynkach pod koniec października

TECHNIKA WIFINIKACJI:
alkoholowa i jabłkowa fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej. Rafinacja w stalowych beczkach z metodą Charmat / Martinotti. Dekantacja poprzez zimne i bardzo delikatne filtrowanie.

ŚREDNIA ROCZNA PRODUKCJA:
6000 butelek

POJEMNOŚĆ BUTELKI:
750 ml

POZIOM ALKOHOLU:
13%

ODCZUCIA SMAKOWE:
Jasnożółta barwa ze złotymi refleksami. W nosie bardzo aromatyczne. W ustach czuje się ciekawą mieszankę mineralności GRECO z intensywnym aromatem Moscato. To połączenie daje nasycenie, jak również pozostawia uczucie słodkości. Temperatura serwowania: 10-12 ° C

SUGESTIE KULINARNE:
Tufaniello to idealne wino deserowe. Kwasowość i nieznaczna słodkość sprawiają, że doskonale pasuje do ciast i innych słodkich potraw. Jest znakomite w połączeniu z Foie Gras.