EUGENIO COLLAVINI /

WŁOCHY - Friuli


PINOT GRIGIO VILLA CANALUNGO


Krótka maceracja na skórkach w niskiej temperaturze. Fermentacja alkoholowa przebiega w kadziach ze stali nierdzewnej przez około 2 tygodnie w temperaturze 14 do 16 ° C . Starzenie i dojrzewania wina odbywa się na drożdże aż do wiosny

SZCZEPY:
Pinot Grigio 100%

KOLOR:
Intensywny słomkowo żółty kolor z miedzianymi refleksami.

AROMAT:
Kwieciste z nutami owoców cytrusowych.

SMAK:
Dobrze wyważone, jedwabiste i pikantne z nutami owocowymi.


SASSI CAVI CHARDONNAY


KMaceracja ze skórkami trwa przez 12-16 godzin w temp 12 ° C I następnie fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze. Starzone w zbiornikach ze stali nierdzewnej do następnych zbiorów.

SZCZEPY:
Chardonnay 100%

KOLOR:
Jasno żółta barwa.

AROMAT:
Owoców tropikalnych z nutą apsyntu.

SMAK:
Świeże i bogate w aromaty owocowe.


BLANC FUMAT SAUVIGNON


Klasyczna maceracja w niskiej temperaturze przez noc . Fermentacja trwa około dwóch tygodni, w kadziach ze stali w ściśle określonej temperaturze. Wina pozostaje na drobnym osadzie aż dojrzeje.

SZCZEPY:
Sauvignon 100%

KOLOR:
Blady słomkowy z zielonkawymi refleksami.

AROMAT:
Bardzo odmianowy i mineralny , ale nie mdłe , z odcieniami żółtej papryki , szałwii i melona

SMAK:
Podniebienie jest świeże w smaku , pełne, aromatyczne i długo.


TURIAN RIBOLLA GIALLA


Stosunkowo późno dojrzewające winogrona są zbierane pod koniec września. Maceracja odbywa się w temp.12° C przez całą noc . Proces fermentacji przebiega przez 15 dni w kontrolowanej temperaturze nie wyższej niż 15° C, w kadziach ze stali nierdzewnej, następnie wino dojrzewa aż do następnego lata.

SZCZEPY:
Ribolla Giala 100%

KOLOR:
Jasno żółty z delikatnymi zielonymi refleksami.

AROMAT:
Aromaty owocowe I kwiatów akacji z nutą cytrynowej werbeny.

SMAK:
Orzeźwiające, świeżo cytrynowe.


BROY DOC COLLIO


Winogrona Friulano i Chardonnay są delikatnie suszone w wentylowanych pomieszczeniach prawie z zerową wilgotnością w temperaturze 6-8 ° C, Sauvignon prasowane jest po krótkim kontakcie ze skórą i schłodzone aby zatrzymać fermentację. Kiedy winogrona są wystarczająco skoncentrowane , moszcze są mieszane i fermentują w stalowych kadziach . Dojrzewanie na drobnym osadzie trwa aż do lata , a wino butelkowane jest przed kolejnymi zbiorami.

SZCZEPY:
Friulano 50%, Chardonnay 30%, Sauvignon 20%

KOLOR:
Słomkowy z delikatnymi zielonymi refleksami.

AROMAT:
Intensywne , aromaty dojrzałych owoców tropikalnych, miodu akacjowego , skórki pomarańczy i letnich kwiatów.

SMAK:
Mocne, długie, miękkie i ciepłe tekstury, ładnie zrównoważona świeżości i mineralność.


MERLOT DI CASA


Ręcznie zbierane owoce pozbawiane są łodyg i fermentacja na skórka przebiega przez 2 tygodnie. Wino dojrzewa w beczkach dębowych do następnej wiosny,

SZCZEPY:
Merlot 100%

KOLOR:
Granatowy z odcieniami rubinu.

AROMAT:
Ziołowe ze zdecydowanymi nutami malin.

SMAK:
Miękkie tekstury, złożone, owocowe i taniczne.


PUCINO REFOSCO


Maceracja przebiega przez tydzień w temperaturze 4° C. Starzone przez 12 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej.

SZCZEPY:
Refosc 100%

KOLOR:
Intensywny purpurowy.

AROMAT:
Świeży owocowy z nutami malin i lukrecji.

SMAK:
Dobrze wyważone i wzmocnione przez nuty ziołowe.


MERLOT DAL PIC


Winogrona są układane na tackach i suszone. Utrata wilgotności wzmaga ich zapach i ciało. Maceracja w kontrolowanej temperaturze trawa około 20 dni. Wiosną wino zaczyna swój proces starzenia przez 12 miesięcy w beczkach i 24 miesiące w butelkach.

SZCZEPY:
Merlot 100%

KOLOR:
Głęboko rubinowy z odcieniami purpury.

AROMAT:
Intensywne skoncentrowane. Owoców leśnych, przypraw i lukrecji.

SMAK:
Bogate i aksamitne. Skoncentrowane smaki owocowe połączone z zrównoważonymi garbnikami.