Hiszpania /

Nasi partnerzy

BODEGA CORRAL

Założenie Bodega Corral, domu Don Jacobo, miało miejsce ponad wiek temu kiedy Saturnino Daroca, urodzony w regione La Rioja , rozpoczął uprawę winorośli w Sojuela, małej wsi niedaleko Navarette w Hiszpanii. Córka Saturnina Daroca poślubiła Martina Corral, który przekazał swe imię i herb rodzinny winiarni. W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku wraz ze wzrostem zaangażowania trzeciego pokolenia rodziny, Gregoria i Florencia Corral, firma otworzyła się na nowe rynki, co zapoczątkowało wzrostu komercyjnej aktywności firmy. W związku z rosnącym popytem na wina, w 1974 r. firma otworzyła nowe winiarnie. W tym samym roku rodzinna firma przekształciła się w spółkę zarządzaną przez rodziny z regionu La Rioja. Winnice są ważną częścią Bodega Corral. Kontrola proporcji rożnych szczepów winogron i prawidłowa ich uprawa pozwala zachować najwyższe standardy uzyskiwanych z nich win. Doświadczeni plantatorzy winorośli wiedzą jak dzięki precyzji, stałemu doglądaniu, przycinaniu, warunkom gleby, uzyskać z uprawianych winorośli wino najwyższej jakości. Doświadczenie pokazało, że dzięki pewnym szczepom winogron uprawianym na Corral Domaine można uzyskać najwspanialsze wina. Przy produkcji wina czerwonego wykorzystywane są szczepy tj. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo i Graciana, natomiast szczepy Viura i Malvasia do produkcji wina białego. Szczep Tempranillo, z uwagi, iż jest najwspanialszym szczepem uprawianym w regionie La Rioja zasługuje na największą uwagę. Ze szczepu Tempranillo produkowane są wina o umiarkowanym stężeniu alkoholu i kwasowości, które starzejąc się nie tracą swej świeżości.