FRANCJA/

TENDIL & LOMBARDI


CUVÉE BRUT

(Dostępny także w butelkach 375 ml i 1500 ml)

SZCZEPY:
70% Pinot Noir - 30% Chardonnay

20% Reserve Wine

Najpierw tłoczenie owoców

24 miesiące dojrzewania do momentu oczyszczania

SMAK:
kredowa struktura i owocowa kwasowość tego żywego Szampana znakomicie współgra z delikatnym aromatem białej wiśni, pigwy, ciastek i owoców, spośród których na przód wysuwa się ananas. 90 Punktów Wine Spectator


CUVÉE BLANC DE BLANCS NV

SZCZEPY:
100% Chardonnay

20% Reserve wine

Najpierw fermentacja owoców

28 miesiące dojrzewania do momentu oczyszczania

SMAK:
kolor jasnożółty. W nosie świeży melon, gruszka, mandarynka i mięta, wyczuwalna nuta mineralna dodająca delikatności. Soczyste i owocowe w ustach, energiczne aromaty cytryny i melonów, uzupełnione przez bogaty aromat gruszki i lekki posmaki figi. Na finiszu mineralne i bardzo dobrze utrwalone przyprawami. Ten bardzo wyrafinowany szampan idealnie pasuje do dań rybnych przygotowanych w sosie. 91 Punktów Wine Spectator 90 Punktów Stephen Tanzer 90 Punktów Wine Enthusiast Złoty Medal CWSA Hong-Kong


CUVÉE BLANC DE NOIRS NV

SZCZEPY:
100% Pinot Noirs

20% Reserve wine

Najpierw fermentacja owoców

28 miesiące dojrzewania do momentu oczyszczania

SMAK:
kolor lekko złoty. W nosie jabłko, gruszka i grillowane owoce, z nutami anyżu i suszonych płatków róż, które dodają złożoności. Wytrawny i trzymający w napięciu na podniebieniu, oferuje orzeźwiające nuty porzeczki, smak sadów owocowych i czerwonej pomarańczy. Szampan z drobnymi bąbelkami, które zabierają nas do bardzo miłego i przyjemnego finału. 91 Punktów Wine Enthusiast 90 Punktów Wine Spectator 90 Punktów Stephen Tanzer


CUVÉE ROSÉ NV

SZCZEPY:
80% Pinot Noirs - 20% Chardonnay

8% to 10% Red still wine

20% Reserve wine

Najpierw fermentacja owoców

24 miesiące dojrzewania do momentu oczyszczania

SMAK:
Elegancka wersja, posiada bardzo wielką osobowość, z pikantnymi aromatami orzecha, dojrzałych malin, brzoskwiń i kandyzowanej skórki z cytryny. Bardzo dobrze wyważony, o przyjemnej kwasowości. Jasny i przepyszny. 90 Punktów Wine Spectator


CUVÉE HYMÉNÉE

SZCZEPY:
50% Chardonnay - 50% Pinot Noirs

40% Reserve wine

Najpierw fermentacja owoców

Z najlepszych upraw

10 000 butelek rocznie

36 do 48 miesięcy dojrzewania do momentu oczyszczania

SMAK:
Rekomendowany przez Hervé Baligand’s (Sommelier, Paul Bocuse’s 3 Michelin Star Restaurant). W nosie aromantyczny i przyjemny, ujawnia smak chleba z masłem, tostów, pralin i białych kwiatów. W ustach szczery i czysty, ewoluuje świeżymi i obfitymi smakami oraz dużą finezją. Możemy odnaleźć smak chleba, pralinek z aromatem z Chardonnay, uzupełnionymi przez siłę pinot noir. Odczucie bąbelków jest bardzo subtelne i delikatne. To dobrze wyważony i elegancki szampana z wielką finezją, może być przechowywany 6 lat lub dłużej. 92 Punkty Wine Spectator 91 Punktów Stephen Tanzer 90 Punktów Wine Enthusiast Gold Medal CWSA Hong-Kong


CUVÉE BLANC DE NOIRS

VINTAGE 2009

SZCZEPY:
100% Pinot Noirs

Najpierw tłoczenie owoców

Dostępnych 4000 butelek

SMAK:
Szampan pochodzi ze słynnych winnic „Côte des Bar” w regionie Aube. Zaskakująco świeży i lekki, to Cuvée prezentuje pełne spektrum aromatów dostępnych w Pinot Noir. Ten winogron króluje w brut cuvée produkowanym przez Tendil et Lombardi, w nosie na początku dyskretnie mineralny, potem wyczuwalny bardziej kwiatowy aromat miodu. Po uderzeniu świeżości, w ustach bogaty, okrągły i złożony, ustępuje aromatowi miodu akacjowego, brzoskwini i gruszk. Piwnice opuscił we wrześniu 2014.