VELENOSI /

WŁOCHY - Marche


FARELO


Winogrona starannie selekcjonowane poddawane prasowaniu, fermentują w stalowych zbiornikach. Produkowane z winogron rosnących na glebach piaszczystych.

SZCZEPY:
Trebiano 50%, Passerina 30% Pecorino 20%

KOLOR:
Delikatnie słomkowy.

AROMAT:
Świeże, wyczuwalne aromaty owoców cytrusowych, nuty akacji, jaśminu i ziół.

SMAK:
Harmonijne, świeże, owocowe. Lekko pikantne, mineralne o wysokiej kwasowości.


VERDICHIO QUERCIANTICA


Najstarsza winnica w obszarze Castelli Di Jesi. Selekcjonowana kombinacja winogron oraz proces fermentacji wpływa na szczególny smak wina.

SZCZEPY:
Verdicchio 85%, białe winogrona 15%

KOLOR:
Słomkowy z zielonymi refleksami.

AROMAT:
Delikatny i przyjemnie owocowy bukiet. Nuty zielonego jabłka, miodu i przypraw.

SMAK:
Owocowy, zrównoważony i trwały. Pikantny z delikatnie gorzkawym posmakiem.


PECORINO VILLA ANGELA


Pecorino preferuje chłodne wysokogórskie obszary i należy do dużej rodziny Trebbiano. Czas dojrzewania: 5 miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej.

SZCZEPY:
Pecorino 100%

KOLOR:
Słomkowy z zielonymi refleksami.

AROMAT:
Przyjemny intensywny bukiet z nutą egzotycznych i cytrusowych owoców, akacji, jaśminu, balsamiczne zioła, głóg i banan.

SMAK:
Eleganckie, świeże, aromatyczne


ROSSO PICENO


Starannie przechowywane winogrona zbierane w połowie października. Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, proces maceracji trwa ok.20 dni.

SZCZEPY:
Montepulciano 70%, Sangiovese 30%

KOLOR:
Czerwony rubin

AROMAT:
Pikantny bukiet z nutami owoców leśnych,truskawki i wanilii.

SMAK:
Aromatyczny owocowy charakter, suche, delikatne taniny.


LA CRIMA SI MORRO Querciantica


Szczególną cechą tej odmiany winogron jest wyjątkowo dojrzały sok.

SZCZEPY:
La Crima Di Morro d’Alba 100%

KOLOR:
Intensywnie rubinowy z fioletowymi refleksami

AROMAT:
Bogaty, intensywny, przyjemnie owocowy bukiet truskawek, wiśni, róży i fiołków.

SMAK:
Miękki, lekko garbnikowy. Migdałowy posmak,który uzupełnia owocowy bukiet.


BRECCIAROLO


Zbiory w połowie października, winogrona przechowywane w chłodnym miejscu. Fermentacja w stalowych kadziach po upływie 20 dni wino leżakuje w beczkach po produkcji Roggio i Ludi.

SZCZEPY:
Montepulciano 70%, Sangiovese 30%

KOLOR:
Czerwony z odcieniem granatu.

AROMAT:
Intensywny bukiet ciemnych owoców z nutami wanilii.

SMAK:
Mocne, dobrze zbudowane, charakterystycze wino.


ROGGIO DEL FILARE


Fermentacja w stalowych kadziach przez około 20 dni następnie wino leżakuje w nowych beczkach z dębu francuskiego przez okres 18 miesięcy.

SZCZEPY:
Montepulciano 70%, Sangiovese 30%

KOLOR:
Lśniący rubinowy z odcieniem granatu.

AROMAT:
Zapach czerwonych jagód, suszonych śliwek, lukrecji i tamarynowca z delikatną nutą dębu

SMAK:
Skoncentrowane, eleganckie, gęste. łagodna kwasowość subtelne wykończenie.


LUDI


Proces fermentacji trwa około 20-25 dni. Następnie wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez okres 18 miesięcy.

SZCZEPY:
Montepulciano 50%, Cabernet Sauvignon 30%, Merlot 20%

KOLOR:
Intensywnie rubinowy.

AROMAT:
Dojrzałe, soczyste owoce leśne, jagoda,jerzyna, wiśni z nutą lukrecji.

SMAK:
Surowe, jedwabiste, gęste i aromatyczne. Dobrze wyważone taniny.