Włochy /

Nasi partnerzy

ANTONELLI SAN MARCO

Umbria położona w centralnej części Włoch, jest najbardziej zielonym regionem tego kraju. Na przyjaznych górskich stokach powstał unikalny szczep Sangrantino, charakterystyczny i wyróżniajcy winniec Antonelli. Ta XII-wieczna posiadłość wraz z winnicą Montefalco przez 6 wieków należała do Biskupa Spoleto. W 1881 r. została odkupiona przez rodzinę Antonelli i dziś nosi nazwę Antonelli San Marco.

VELENOSI

Angela i Ercole Velenosi są właścicielami rodzinnej winnicy Velenosi. Winnica została założona w 1984 roku w prowincji Ascoli Piceno. Obejmuje ponad 100 hektarów ziemi na wzgórzach otaczających dolinę rzeki Tronto. Sadzi się tutaj wiele odmian takich jak; Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio, Malvasia, Pino Nero, Chardonnay, Muller Thurgau, Montepulciano, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz i Petit Verdot.

EUGENIO COLLAVINI

Historia włoskiej winnicy Collavini rozpoczęła się w 1896 r. w Rivignano we Włoszech, kiedy to założyciel winnicy – Eugenio Collavini, dostarczał wina zamożnym rodom i winiarniom w Udine i od ponad wieku rodzinna tradycja produkcji win znajduje swą kontynuację, zaś przekazywane z pokolenia na pokolenie doświadczenie owocuje sukcesem docenionym na całym świecie. Obecnie winnica jest zarządzana przez wnuka Eugenia Collavni- Manlia i jego synów – Giovanniego, Luigiego i Eugenia. Winogrona wykorzystywane do produkcji win Collavini pochodzą z położonej na wzgórzach Collio w regionie Friuli we Włoszech winnicy o powierzchni ok. 150 hektarów. Hodowcy winorośli, aby uzyskać niezwykle wysokiej jakości grona, są zobligowani do przestrzegania wewnętrznych wymagań i protokołów. Filozofia winnicy Collavini oparta jest nie tylko na osiągnięciach nowoczesnej enologii, ale również mocno oparte na pasji, spostrzeżeniach, doświadczeniu oraz profesjonalizmie i tradycji.

POGGIO MANDORLO

Poggio Mandorlo Wine Estate,znajduje się w Seggiano,Localita Ascidonina,u podnóża wygasłego wulkanu Monte do Amiata. To projekt trzech przyjacół, pod czujnym okiem światowej sławy producenta oraz enologa Roberto Cipresso. Terytorium to gleba gliniano-wapienna, bogata w kwarc i krzemień z dużą przewagą tufu.Wariacje temperatury pomiędzy dniem a nocą zwiększaję zdolność winogron do prawidłowego dojrzewania.

FATTORI

Historia win Fattori sięga początku ubiegłego wieku, kiedy to patriarcha rodu – Antonio Fattori rozpoczął uprawę winorośli na wzgórzach otaczających wieś Terrosa. Niestrudzony i zawzięty nie stracił wiary, kiedy po powrocie z frontu I Wojny Światowej zastał winorośl zniszczone przez filokserę. To on pierwszy zaczął produkcję wina, w szczególności słodkiego, wykorzystując stare holenderskie filtry. Produkowane w ten sposób wina przewoził w beczkach do trattorii i osterii w Veronie i Vicenzie. Następny z rodu, syn Antonia, kontynuował dzieło ojca. To on postawił fundamenty obecnej winiarni. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku do dnia dzisiejszego winnica jest prowadzona przez Antonia Fattori, wnuka założyciela winnicy, który jako pierwszy z rodu miał możliwość nauki i który poświecił się produkcji win. Winnice Fattori pokrywają grzbiet dzielący doliny Val d’Alpone i Vall d’Illasi tuż na miasteczkiem Castelcerino i otoczone są górami Lessini od Monte Baldo do Małych Dolomit. Winnice położone są pomiędzy 150 m a 450 m nad poziomem morza, zaś różnice pomiędzy wysokościami położenia upraw winorośli mają ogromny wpływ na uzyskiwane wina

ANDREOLA

Pasja do winorośli i wina charakteryzują winnicę Andreola, rodzinną firmę założoną w 1984 roku przez Nazareno Pola, która po dziś dzień produkuje wina łącząc tradycyjne metody i nowoczesne technologie. Obecnie firma Andreola jest zarządzana przez Stefano Pola, który kontynuuje dzieło ojca, założyciela winnicy. Ewolucja, która doprowadziła winnicę Andreola do zrozumienia głębi charakteru Prosecco Superiore DOCG, ewolucja winorośli oraz jej zdolności adaptacyjne do terenu i klimatu zapewniają konsumentom produkt o najwyższej jakości i kontrolowanego w każdej fazie wytwarzania. Geograficzne serce wina Valdobiane Prosecco Superiore DOCG jest położone pomiędzy włoskimi gminami Conegliano i Valdobiadene, w regionie Wenecja Euganejska. Wyważenie chemiczno-fizycznych komponentów gleby oraz jej szczególny mikroklimat, charakteryzujący się zmianami termicznymi oraz stałą wilgotnością, wpływają na owoce uprawianych tam winorośli, składniki fenoliczne oraz przede wszystkim na aromat. Obszar produkcji Valdobiadene Prosecco Superiore DOCG mieści się na obszarze 40 hektarów winnicy będącej własnością firmy Andreola. Jest tu uprawiany szczep Glera oraz szczepy charakterystyczne dla regionu: Verdiso, Perera i Bianchetta. Winorośla te – bliskie Prosecco, są wykorzystywane w produkcji wina w minimalnym procencie i towarzyszą dojrzewaniu wina nadając mu wyjątkowy charakter i autentyczność. Valdobiadene jest „słowem kluczem” produkcji i filozofii winnicy Andreola, wskazuje kierunek badań i ciągły postęp winnicy, który znajduje odzwierciedlenie w innowacyjnej technologii wytwarzania wina wyrażającego charakter naturalnego regionu wina Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

DE ANGELI

Italian Wine Cup to wysokiej jakości włoskie wina pochodzące z winnicy DeAngeli Srl Group oferowane w kieliszkach o pojemności 187 ml.

CANTINE di MARZO

Kilka istotnych słów opisujących wyjątkową winnicę Di Marzo, której początki sięgają XVII wieku. W czasie kiedy wszystko się zmienia, podlega standaryzacji, winnica zachowała swoją tożsamość od wieków. W 1647 roku, Scipione di Marzo, założyciel winnicy, opuścił San Paulo Belsito, uciekając przed plagą filoksery , która przechodziła przez całą Europę , osiadł w Tufo. Mówi się, że przywiózł ze sobą winorośl, która nazywała się Greco del Vesuvio. Po posadzeniu jej w nowej glebie, di Marzo stał się twórcą odmiany winorośli nazwanej Greco di Tufo. W winnicy używa się winorośli wyprodukowanych we własnej szkółce, dlatego też są one genetycznie niezmienione . Winnicy di Marzo udało się zachować swoją historyczną tradycję w połączeniu z nowoczesną technologią, dzięki temu powstają tu wina o unikalnej jakości. Winnica jest jedną z najstarszych we Włoszech, znajduje się w centrum wsi Tufo. Jest jednym z głównych historycznych miejsc w regionie. Piwnice winnicy składają się z szeregu jaskiń i tuneli wykutych w skale, w których utrzymuje się stała temperatura przez cały rok. Rozmieszczenie piwnic o spadku większym niż 20 m pozwala na wykorzystanie grawitacji w procesie winifikacji.

Emo Capodilista

Posiadłość należy do rodziny Capodilista od Średniowiecza. Stanowi jeden z klejnotów architektonicznych regionu Veneto i Włoch, Villa Emo Capodilista, została zbudowana na wzgórzu La Montecchia i zajmuje powierzchnię około 30 hektarów, uprawia się tu głównie winogrona. Wina noszą nazwę od wzgórza "La Montecchia". Posiadłość jest częścią Colli Euganei: są to wzgórza pochodzenia wulkanicznego, 40 km od morza, które mogą być uważane za wzgórza Wenecji - w rzeczywistości Piazza San Marco (Plac Św. Marka) jest wyłożony trachitem, kamieniem typowym dla obszaru Colli Euganei, który znajduje w parku regionalnym. Jestem bardzo ostrożny, chociaż nie ubiegałem się o jakikolwiek urzędowy certyfikat, ponieważ uważam, że jest to ograniczające i nieprzydatne, przy niskim wpływie na środowisko, stosowanych praktyk rolniczych i technik sadzenia winnic. Jestem członkiem wspierającym Fundację Slow Food na rzecz Bioróżnorodności i moje osobiste przekonania w połączeniu z faktem, że nasza posiadłość znajduje się na terenie parku, zwróciły mnie w kierunku naturalnego typu rolnictwa. Posiadłość oferuje również zakwaterowanie i graniczy z Montecchia Golf Club, który położony jest na terenie starej fabryki tytoniu wraz z restauracją, która została niedawno wyróżniona gwiazdką Michelin i jest prowadzona przez rodzinę Alajmo. La Montecchia uzyskała wiele ważnych nagród: Tre Bicchieri od Gambero Rosso - Slow Food, korona w Przewodniku po rodzimych szczepach (Guida ai Vitigni autoctoni Italiani) opublikowany przez Touring Club Italiano, trzykrotnie nagrodę dla najlepszego włoskiego Passito przyznawaną przez Luca Maroni; Robert Parker Jr. sklasyfikował „Ca 'Emo” wśród World’s Great Wine Values, a zatem uznał je za jedno z najlepszych win na świecie za jakość i cenę. To, moim zdaniem, jest bardzo ważne, jak można zrozumieć rzeczywistą wartość majątku, oceniając jego „zwyczajne” wino, a nie tylko sądząc po swoich najlepszych produktach! Niedawno otrzymałem nagrodę Marco Polo przyznawaną przez członków Izby Handlowej regionu Veneto. Wraz z członkami mojego zespołu odnaleźliśmy wiele starych szczepów, które są tradycyjne w naszym regionie. W 2000 roku kupiłem około 20 ha w Baone w Monte Castello, na wzgórzach Veneto, które leżą najdalej na południe. Tu również produkuję extra virgin oliwę z oliwek, Cabernet Sauvignon i Moscato Fior d'Arancio, które osiągają doskonałe wyniki w dwóch pojedynczych winnic, sygnowanych marką CONTE EMO CAPODILISTA, ku pamięci moich przodków. Lubię odwiedzać nasze wzgórza z Południa na Północ, gdzie produkowane są doskonałe wina, z wielką mocą i wyrafinowaną elegancją, ze śródziemnomorskim charakterem. W grudniu 2008 roku z wielką radością, dostałem, symboliczny, klucz do drzwi mojego miasta z Prowincji Padwa za ważne dokonania osiągnięte przez naszą winnicę.

WINNICA DIANELLA

Winnica Dianella położona jest na wzgórzach miasteczka Vinci, w którym urodził się Leonardo da Vinci. Vinci jest częścią Montalbano, znajduje się w obrębie toskańskiego regionu Chianti DOCG, stanowiącego kwintesencję Włoch. Winnica Dianella zajmuje powierzchnię 90 hektarów, z czego 25 (upraw winorośli) winnic, leży na wysokości około 150 metrów n.p.m., na wapiennych glebach, od strony południowej i południowo-zachodniej. Historia Villa Dianella sięga końca XVI wieku. Villa była wykorzystywana przez Medyceuszy jako wiejska posiadłość i domek myśliwski. Jej nazwa pochodzi od rzymskiej bogini łowów - Diany. W XVIII wieku Dianella stała się własnością rodziny Marchesi Federighi a później Fucini. Tutaj powstała większość dzieł pisarza i poety Renato Fucini. Wspomina on Dianellę kilka razy w swoich sonetach, napisał także powieść "A Dianella”, która znalazła się w zbiorze nowel zatytułowanym "Foglie al Vento". Villa Dianella jest jednym z 54” Houses of Memory" Toskani. Na początku XX wieku Villa Dianella została kupiona przez rodzinę Billeri, a potem jej właścicielem została rodzina Conti Passerin d'Entreves e Courmayeur. Dzisiaj Winnica Dianella to firma rodzinna. Francis i Veronica Passerin d’Entreves oferują szeroki wybór produktów wykonanych w odniesieniu do tradycji i filozofii, traktującej o tym, że wino musi być wyrazem jego „terroir". Wszystkie wina bazują na odmianie winogron Sangiovese, aby podkreślić przywiązanie do regionu. Roczna produkcja to 100 000 butelek. Wina z Winnicy Dianella można kupić nie tylko we Włoszech, ale także w Stanach Zjednoczonych, Azji czy Europie Północnej. Oprócz Chianti, winnica oferuje "Chianti Riserva", "Le Veglie di Neri", " Il Matto delle Giuncaie", „Sereno e Nuvole" and "Dolci ricordi”. Nazwy win są inspirowane tytułami nowel pisarza i poety Renato Fucini. Sangiovese miesza się razem ze szczepami Colorino, Malvasia del Chianti, Cabernet Sauvignon i Vermentino. Od początku XX wieku Chianti Dianella jest znane w całych Włoszech. W latach 50. i 60. było na stołach najbardziej znanych włoskich restauracji i w menu podczas oficjalnych obiadów na Kwirynale.